Når der arbejdes med arbejdsmiljø, er det meget vigtigt at de enkelte medarbejdere er med i processen. Arbejdet er et meget personnært emne, det som kan være godt for den ene medarbejder, kan skade den anden.
Virksomheden er derfor, forpligtet til at indrette og tilrettelægge arbejdsopgaver og funktioner således, at de belaster medarbejderen mindst muligt. Arbejdsmiljø er er ikke kun støj, støv og ergonomien, det er også ting som arbejdspres, ledelsesstil, mobning, rygning osv.
Arbejdet med arbejdsmiljø en kontinuerlig opgave og fokus ændre sig over tid, det er vigtigt at få inspiration udefra eller anvende eksterne til at lave de underliggende undersøgelser, for at sikre at medarbejderne er hørt og at arbejdet bliver struktureret på en måde, så alle kan se hvad der arbejdes med på området.
Byggepladsen
Byggepladsen
G3 hjælper med at indrette byggepladsen så den er sikker og effektiv under hele byggeriet. Audit på byggepladsen tager vi også ansvaret for, således at du kan være sikker på, at arbejdsmiljølovgivningen er overholdt både i projekterings- og i byggefasen. Kontakt G3 for mere information.
Hvem, hvad og hvordan?
Der er mange ting, som skal være på plads når man indretter en byggeplads. Det er bygherren, som har ansvaret for at arbejdsmiljølovgivningen bliver overholdt. En byggeplads skal sikres, således at uvedkommende ikke kan komme ind.
Det er bygherrens ansvar at ingen kommer til skade på bygge pladsen mens byggeriet foregår. Dette gælder både i de timer hvor der arbejdes, men også i de timer hvor der ikke arbejdes. Derfor er det at anbefale, at en byggeplads indhegnes og overvåges, for at undgå uvedkommendes indtrængning på byggepladsen
På byggepladsen skal der som minimum skiltes med:
- Virksomheder, som er repræsenteret på byggepladsen
- Hoved entreprenør
- Ansvarshavende
- Sikkerhedsansvarlig
- Samlingspunkt
- Påbud og advarsler
- Førstehjælpsudstyr
- Brandslukningsudstyr
Det er vigtigt, at byggepladsen er indrettet således, at al færdsel kan ske på sikker vis og at materialer opbevares således, at de ikke er til fare for omgivelserne.
Der skal være oprettet adgangsveje og flugtveje på byggepladsen.
Affald skal sorteres og opbevares efter gældende regler. Vær opmærksom på at kemiske produkter skal håndteres efter produktets datablad.
Det er vigtigt at byggeledelsen har et overblik over byggepladsen og antallet af medarbejdere, som er på pladsen i tilfælde af en ulykke.
Medarbejdere på byggepladsen skal tydeligt kunne identificeres med navn og tilhørende virksomhed. Det anbefales at medarbejderne bærer et synligt stamkort. Denne identifikation anvendes både ved myndighedskontrol men også ved evt. skadestilfælde.
Her kan du finde vejledningen om indretning af byggepladsen
G3 hjælper dig gerne med at indrette din byggeplads og lave den overordnede sikkerhedsstruktur, således alle virksomheder på pladsen har samme opfattelse og tilgang til opgaven.
Sikkerhedskoordinering og audit gennemfører G3.
Sikkerheden på arbejdspladsen er vigtig, også for dine medarbejdere.
KEMI
Har du kemi i din virksomhed?? – Nej?? – Det tror vi ikke på…
99% af de danske virksomheder har kemi indendørs, derfor skal der være styr på databalde, vejledninger og opbevaring.
Kemi er alt fra vasketaps, toner, blæk til syre eller baser. Er der et faresymbol på produktet skal det indgå i jeres kemihåndterings procedure.
G3 solutions provider hjælper dig med at få et overblik og sætter det i system for dig.
Du kan her læse miljø- og fødevareministeriets beskrivelse af forventningerne til virksomhederne med kemi.
Virksomheder har pligt til at kende reglerne i kemikalielovgivningen. Det gælder både virksomheder der producerer, importerer og markedsfører et kemisk stof, blandinger og artikler. I visse tilfælde gælder det også forhandlere og professionelle brugere.
Kemikalieloven kan læses her
Arbejdspladsbrugsanvisninger – sådan gør du, trin for trin
Trin 1: Ansvarlig.
Vælg en person med ordenssans og interesse for opgaven, som skal have det overordnede ansvar for det praktiske arbejde med APB’erne.
Trin 2: Liste over stoffer.
Gennemgå alle skabe og skuffer og lav en liste over alle de faremærkede stoffer, I har i virksomheden. Notér også leverandør og evt. varenummer. Du kan finde en liste over faresymboler på nettet: www.mst.dk/Kemikalier/Klassificering+og+risikovurdering/Faremaerkning/ Vælg »Se og download faresymboler«. En oversigt over sikkerhedssætninger finder du samme sted; vælg »Se og download risiko- og sikkerhedssætninger«.
Trin 3: Sikkerhedsdatablade og produktresuméer
Skaf sikkerhedsdatablade på alle produkterne fra de forskellige leverandører. Skaf eventuelle relevante produktresuméer på lægemidler, eksempelvis via www.laegemiddelstyrelsen.dk – vælg »Søg i produktresuméer«. Hvis der er produkter, som ikke findes her, kan man på www.emea.europa.eu finde produktresuméer for stoffer, som er europæisk registrerede. Vælg »EPARS for authorised medicinal products for veterinary use« – vælg »A-Z listing of EPARS« – vælg et produkt – klik på DA i skemaet »Product information«. På denne måde findes produktresuméet på dansk.
Trin 4: Opbevaring
Lav en mappe, hvor du kan samle alle virksomhedens papirer vedr. arbejdsmiljø.
Trin 5: Udarbejdelse af tillæg
Lav, ud fra oplysningerne i sikkerhedsdatabladene og produktresuméerne, for hvert enkelt stof og eventuelle relevante lægemidler, et tillæg til sikkerhedsdatabladet eller produktresuméet. Tillægget skal indeholde alle de informationer, som er specifikke for din virksomhed. Mht. bortskaffelse af stofferne, findes forskellige, lokale regler. Kommunen kontaktes for information om disse: Bed om at tale med en affaldskonsulent.
Trin 6: Værnemidler
Sørg for, at I har de værnemidler tilgængelige, som er påkrævede ved arbejdet med de forskellige stoffer. Som et minimum bør man have følgende værnemidler mv. i virksomheden:
- Handsker der kan beskytte mod stofferne
- Beskyttelsesbriller
- Åndedrætsmasker
- Øjenskylleflaske (til brug ved uheld).
- Førstehjælpskasse med plaster osv.
Trin 7: Brandslukningsudstyr
Sørg for, at I har det brandslukningsudstyr tilgængeligt, som er påkrævet i forhold til de forskellige stoffer.
Trin 8: Bortskaffelse
Sørg for, at I er tilmeldt de relevante bortskaffelsesordninger, eksempelvis ordning til bortskaffelse af klinisk risikoaffald.
Trin 9: Arkivering
Hæft en kopi af de enkelte sikkerhedsdatablade sammen med dine tillæg. Den enkelte APB udgøres tilsammen af sikkerhedsdatabladet og dit tillæg med de lokale forhold. Arkivér et eksemplar af hver APB i mappen – kom et eksemplar af hver i en plastlomme og læg/hæng den i umiddelbar nærhed af, hvor stoffet opbevares og bruges. APB’en skal let kunne tages ned, så man kan medbringe den ved et evt. skadestuebesøg.
Trin 10: instruktion
Informér og instruér alle medlemmer af personalet om brugen af APB’erne.
Trin 11: opfølgning
Lav en fast procedure for, hvor tit og hvornår der skal følges op på APB’erne. De skal opdateres, når/hvis der kommer nye oplysninger i sikkerhedsdatabladet. Husk også at lave en APB, når I får et nyt, faremærket stof i virksomheden skal dette udføres.
Lovgivning & Standarder om Arbejdsmiljø
Der findes mange elementer for at opnå et godt og sundt arbejdsmiljø, Hos Dansk standard kan du finde de forskellige standarder som f.eks.
ISO 45003 Psykisk arbejdsmiljø
ISO 45001 Arbejdsmiljøledelse
Når der arbejdes med arbejdsmiljø, er det meget vigtigt at de enkelte medarbejdere er med i processen, dette arbejder er et meget personnært emne og det som kan være godt for den ene medarbejder, kan skade den anden.
Virksomheden er derfor forpligtet til at indrette arbejdes opgaver og funktioner således at de belaster medarbejderen mindst muligt. Arbejdsmiljø er er ikke kun støj, støv og ergonomien, det er også ting som arbejdes pres, ledelsesstil, mobning, rygning osv.
Derfor er arbejdet med arbejdsmiljø en kontinuerlig opgave og fokus ændre sig over tid, derfor er det også vigtigt at få inspiration udefra eller anvende eksterne til at lave de underliggende undersøgelser for at sikre at medarbejderne er hørt og at arbejdet bliver struktureret på en måde så alle kan se hvad der arbejdes med på området.
Find mere information på www.ds.dk
Sikkert på Job
Sikkert på job
Sikkerhed er en løbende proces.
Ledelse og medarbejdere skal konstant have fokus på og støtte hinanden i sikker adfærd.
Sikkerheden på jobbet er formelt ledelsens ansvar, men i praksis er det en vigtig prioritering, som ledelse og medarbejdere bør kunne se en fordel i at løse i fællesskab.
Sikkerhed på jobbet er ikke en engangsforestilling. Det er en løbende proces, hvor ledelse og medarbejdere konstant skal fokusere på sikkerheden igennem møder, dialog, instruktion og ved at analysere nærved-ulykker. Det øger opmærksomheden, når I tager udgangspunkt i jeres egne erfaringer med sikkerheden.
Sikkerhedsarbejdets udfordringer
Oftest kommer sikkerheden på en arbejdsplads først i fokus, når ulykken er sket. Så længe der ikke sker ulykker på en arbejdsplads kan det give en falsk opfattelse, at sikkerheden på arbejdspladsen er i orden.
Det kan derfor være svært at holde fokus på sikkerhedsarbejdet i en virksomhed. De synlige resultater af, at der er styr på sikkerheden er fraværet af ulykker og farlige situationer. Og så længe alt går som det skal, bliver det hurtigt noget, der forsvinder fra de ansattes og ledelsens bevidsthed.
Det er også med til at gøre det svært at prioritere sikkerhedsarbejdet i virksomheden. Resultaterne af sikkerhedsarbejdet kommer måske først på lang sigt, eller man opnår aldrig reelt at se resultaterne af sit arbejde på anden måde end, at ulykkerne udebliver.
Det er derfor helt afgørende at ledelsen er tydelig omkring prioriteringen af sikkerhed og at den indarbejdes i de daglige rutiner.
Instruktion og tilsyn er ledelsens ansvar
Det er ikke nok at have udførlige instrukser for sikker betjening af udstyr og brug af værnemidler. De skal også overholdes. Det er ledelsens pligt og ansvar, at instruere de ansatte om reglerne og tilse, at de bliver overholdt.
Prioriterer ledelsen ikke sit ansvar over for de ansattes sikkerhed højt nok for eksempel på grund af travlhed, deadline eller andet, er der større risiko for, at en medarbejder kommer til skade i forbindelse med en farlig situation.
Omvendt kan ledelsen ved engagement og prioritering af sikkerhed påvirke de ansatte til at tage sikkerhed alvorligt og inspirere hinanden til at overholde regler og anvisninger og udvise ansvarlighed, så farlige situationer ikke opstår.
G3 er klar til at guide jer gennem processen, tag kontakt til en af vores konsulenter her
Er der forskel på det arbejde omkring arbejdsmiljø på kontoret og i produktionen?
Nå vi kigger på den grundlaget så er svaret nej, vi skal søge for at alle medarbejdere har det bedst mulige arbejdsmiljø, dette betyder at de fysiske rammer, mængden af opgaver, tonen, respekten mellem medarbejderne er god og positiv ligesom de ergonomiske aspekter er tilrettet den enkelte medarbejder.
AVP – Arbejdes Plads Vurdering
Denne er en vigtig del af arbejdsmiljø indsatsen, men den kan ikke stå alene, derfor er det vigtigt at sikkerhedsorganisationen og ledelsen er i tæt dialog omkring de udfordringer som der er på arbejdspladsen. Arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet er ikke noget der klares på én time eller to, det er en kontinuerlig opgave som kræver mere eller mindre fokus over tid. der kan opstå pludselige udfordringer i dele af virksomheden, som der skal handles på hurtigt og på andre tidspunkter kan det være stille og en del af det daglige arbejde.
Skal der laves en vurdering på alle lokationer når vi laver det samme?
Når vi taler om arbejdsmiljø, så er der noget som kan overføres fra sted til sted, men der er bestemt også meget som er nødvendigt at lave individuelt på alle lokationer. derfor er det stadfæstet i loven at der skal være en sikkerhedsrepræsentant, hvis der er over 10 medarbejdere, denne medarbejder er en del af sikkerhedsorganisationen som har den direkte kontakt til topledelsen.
Du kan finde mere information om APV hos arbejdstilsynet,
Arbejdspladsvurdering – Arbejdstilsynet (at.dk)
– Vi hjælper dig med udførelsen af vurderingerne og analyserne